luni, 26 februarie 2007

Premiile Oscar 2007

Azi noapte TVR1 a transmis în direct decernarea premiilor Oscar. Din păcate (din punctul meu de vedere) au ales varianta traducerii în direct a evenimentului în locul transmisiunii fără traducere.

Din păcate, deoarece este imposibil să traduci coerent în direct şi comentariile în româna de multe ori făceau aproape imposibil de înţeles ce spuneau cei care erau pe scena. PRO7 şi-a facut deja un obicei de a transmite show-ul netradus şi e clar cea mai bună variantă. Oricum, exceptând comentariul de mai sus iniţiativa este mai mult decât lăudabila şi confirmă creşterea calitativă permanentă a TVR-ului de când e condus de Tudor Giurgiu.

Cum probabil toată lumea interesată ştie deja câştigătorii ce pot să fac e să scriu părerile mele subiective referitoare la ediţia din anul acesta (a 79-a).

Ca un prim comentariu: mă aşteptam să ia şi Babel ceva că a fost destul de bun (pe lângă Oscar-ul pentru muzică mă gândeam că o să ia şi cel mai bun film). Oricum The Departed a meritat că a fost misto de tot. Am vazut şi varianta lui Scorsese şi orginalul hongkongez ("Infernal Affairs" de Andy Lau). A lui Scorsese era clar mai american dar în sensul bun (bine făcut). A luat cele mai importante 4 premii: film, regie, montaj şi scenariu adaptat.

La actori i-am nimerit pe bărbaţi: Forest Whitaker era de aşteptat să ia premiul pentru actor in rol principal că a primit şi Globul de Aur si BAFTA. Personal îmi place ca actor înca din Ghost Dog - Calea Samuraiului (de Jim Jarmusch).

La secundar mă aşteptam să ia Alan Arkin din Little Miss Sunshine - filmul a fost SUPER TARE. Cu o familie de ciudaţi din Abuquerque care duc micuţa de 10 ani la un concurs de frumuseţe în California cu o dubiţă VW rablagită. Fratele mai mare care nu vorbeşte deloc, bunicul care injură, se droghează şi se uită la reviste porno, unchiul homosexual care tocmai a încercat să se sinucidă, tatăl care predă cursuri de cum să reuşeşti în viaţă (în 9 paşi) şi care e un total loser, mama care încearcă să echilibreze totul... şi fetiţa grasuţă care vrea sa fie miss. Super super fain. A luat şi cel mai bun scenariu original pe merit (şi Cesar-ul pentru cel mai bun film strain şi ceva premii la BAFTA - premiile Academiei Britanice de Film).

La femei n-am nimerit: la rol principal eu votam pentru Penelope Cruz cu rolul din Volver care a fost unul din filmele cele mai faine ale lui Almodovar şi care chiar era vizionabil şi placut deşi trata niste subiecte super dure - dar avea un ton dulce-amarui foarte mişto. A luat Helen Mirren pentru rolul din The Queen - nu l-am vazut dar a ras cam toate BAFTELE posibile (evident ca doar era despre regina Angliei). Sunt oricum curios să-l vad că din fragmente părea într-adevar că a jucat bine. La rol secundar votam pentru Adriana Barraza din Babel (bona lui Brad Pitt - rolul mi s-a părut foarte bine jucat - de fapt scary de realist - nu ştiu dacă o să îndraznesc să iau vreodata o bonă bazat pe filmul ăsta). A ieşit o tipă din Dreamgirls care curaţase o gramadă de Globuri. Nu comentez că n-am vazut filmul dar oricum nu a luat prea multe oscaruri.

Labirintul lui Pan a lui Guillermo del Torro (pe care pana azi îl confundam cu Benicio cu acelaşi nume) a luat 3 oscaruri (Make-up, Cinematography - Imagine, Art Direction) ceea ce confirmă şi părerea mea ca era cel mai frumos film (vizual vorbind). A mai luat şi BAFTA pentru cel mai bun film strain. Eu îl mai votam şi pentru Oscar pentru cel mai bun film strain şi pentru scenariu original (la egalitate cu Little Miss Sunshine) dar nu a luat.

Oricum e un film super care impleteşte lumea reală a Spaniei lui Franco cu o lume fantastică populată de creaturi magice (faunul, zâne, monştri, animale mitice). Guillermo del Torro face filme din ce în ce mai bune (mi-a placut şi Blade 2 şi Hellboy - ambele foarte vizuale).

La animaţie eu aş fi mers pe Cars care mi-a plăcut mult de tot (de altfel singurul pe care l-am vazut). Mi s-a părut unul dintre cele mai mişto filme noi de la Disney. Cu personajele frumos conturate, cu povestea bine scrisă, animat exceptional de cei de la Pixar. Excelent. A luat Happy Feet pe care nu-l văzusem (am vazut doar un mic fragment pe YouTube cu o alunecare pe gheaţă a pinguinilor - e drept super fain făcută).

La documentar l-am nimerit pe An Inconvenient Truth filmul de Davies Guggenheim cu Al Gore. L-am vazut în tren ieri şi mi s-a părut super impresionant. E vorba de campania lui Al Gore împotriva încălzirii globale şi te pune pe gânduri referitor la soarta omenirii pe termen super scurt. Când vezi statisticile pe care le prezintă te îngrozesti. Cel mai şocant mi s-a parut faptul că deja avem o concentraţie de CO2 în atmosfera de cateva ori mai mare decat maximul atins vreodata în ultimele câteva milioane de ani (inclusiv înaintea tuturor glaciaţiunilor). E făcut foarte americaneşte dar e mişto şi chiar reuşeşte să convingă. E o problemă reală şi cât se poate de gravă cu care ne confruntăm deja. A luat şi Oscar pentru cea mai bună melodie de film (aici eu aş fi mizat pe una din melodiile din Dreamgirls deşi îmi plăcea mult şi melodia din Cars).

That's all folks :)

4 comentarii:

Anonim spunea...

hello, this is you're sister speaking, mi-ai dat copy paste?????????????????????
so dissapointing..tz tz
kisses

Anonim spunea...

ps: ma refeream la mail, credeam ca e personalizat :p

Parizian spunea...

Cum iti spuneam mailul catre tine era sursa pentru post :)

Anonim spunea...

:-* much better :D
hai ca am scris shi eu o tentativa de parizian :p versiunea polonez :))))
sa vedem ce iese, ma apuc sa-mi fac un blog, public, ca personal deja am ;)) bine ascuns :P