marți, 9 ianuarie 2007

Evanghelia lui Jimmy

Un tânăr curăţător de piscine din Connecticut află că e reîncarnarea lui Isus Christos, clonat de serviciile secrete americane în timpul administraţiei Clinton pe baza ADN-ului extras din Giulgiul de la Torino. Nebunie ? Da. Şi punctul de plecare a romanului lui Didier van Cauwelaert „Evanghelia lui Jimmy”.

Romanul debutează cu momentul în care Bill Clinton predă ştafeta lui George W. Bush menţionînd în treacăt înainte să părăsească Biroul Oval: „A... şi l-am clonat pe Isus”. Reuniunea care urmează ne pune în temă cu „Proiectul Omega” prin care geneticienii americani, sub protecţia serviciilor secrete au reuşit să cloneze pentru prima dată o fiinţă umană. Şi nu pe oricine. Pe baza ADN-ului prelevat de pe controversatul Giulgiu din Torino americanii au creat o clonă a lui Isus Christos cu scopul de a-l folosi ca o armă mediatică. Urmarea? Administraţia conservatoare a lui George W. Bush opreşte proiectul, distruge documentaţia şi embrionii rămaşi şi taie finanţatea cercetătorilor implicaţi. Clonei în vârstă de 6 ani i se pierde urma la scurt timp în urma unui incendiu ce cuprinde centrul de cercetare.

Peste 26 de ani, FBI-ul îi regăseşte urma. Tânărul orfan se numeşte Jimmy Wood e în vârstă de 32 de ani şi curăţă piscine pentru oamenii bogaţi. Şi maşinăria se dezlănţuie. V-aţi gândit vreodată cum s-ar comporta Isus Cristos dacă ar fi obligat să trăiască în zilele noastre ? În mod cert nu ar putea avea aceeaşi abordare ca în trecut aşa că Jimmy este implicat într-un Program intensiv de pregătire mesianica la care participă nutriţionişti, lingvişti, geneticieni, preoţi, rabini, reprezentanţi ai islamului, traineri mentali, CIA, FBI, medici, oameni de PR… totul coordonat de un regizor de la Hollywood. Caci vorba unui personaj: “Ce rost are sa ai un Isus dacă nu e omologat de Vatican ?”.

Deşi povestit pe scurt romanul poate părea o parodie ieftină, nu e deloc aşa, tratând cu o maximă seriozitate ipoteza propusă, frământările lui Jimmy, neîncrederea şi îndoiala contrapuse credinţei oarbe totul împachetat într-o ironie când fină cand cinic de acidă la adresa unei societăţi subjugate în plasa strânsă a intereselor personale şi a sferei materiale care a ucis de mult inocenţa şi spiritualitatea. Un imn adus liberului arbitru, îndoielii şi iubirii.

Didier van Cauwelaert s-a născut în 1960 la Nisa şi a început să scrie de la 8 ani. A fost publicat pentru prima dată într-un ghid de programe TV cu un interviu imaginar luat de tânarul autor Gretei Garbo. În 1994 a primit premiul Goncourt pentru romanul “Un aller simple”. Romanul “Evanghelia lui Jimmy” împleteşte armonios elemente reale (multiplicarea sectelor care pretind că au realizat cu success clonarea umana, diversele ipoteze ştiinţifice privind Giulgiul din Torino, strategii geopolitice actuale) cu elemente fictive şi o idee de science-fiction şi de misticism. Recomandat călduros!

Niciun comentariu: