Harry Potter and the Deathly Hallows
În mod cert pot spune ca sunt un fan al lui J.K. Rowling şi al personajului ei. De ce? Bună întrebare. Am încercat să explic soţioarei mele ieri cam despre ce este vorba în seria arhicunoscută dar am impresia că e foarte dificil de prezentat în câteva cuvinte ce mă atrage în lumea aceasta imaginară, şi ce îi atrage şi pe ceilalţi cititori din întreaga lume, copii sau adulţi.
Cred că unul din atuurile cele mai importante este lumea Harry Potter în sine. Ideea seducătoare că în paralel cu lumea normală, poate uneori tristă, plictisitoare sau stresantă, ar putea exista o lume paralelă, o lume underground în care trăiesc vrăjitori şi vrăjitoare cu legile lor, cu familiile lor, cu ierarhia lor, cu şcolile şi ziarele lor.
O lume în care magia şi fantasticul au un loc central. Cred că oamenii au avut nevoie întotdeauna de fantastic în viaţa lor, fie că luam în considerare poveştile sau legendele, fie diversele credinţe care atribuie explicaţii fantastice, mistice evenimentelor din jurul nostru. Nu sunt mulţi autori care au reuşit să imagineze lumi viabile şi care au ruşit să respecte regulile auto-impuse ale lumilor create de ei. Asimov, Herbert sau Pratchet sunt câteva exemple notabile, fiecare reuşind să creeze serii de succes.
Un alt atu ar fi mesajul pozitiv, educativ fără a cădea în latura excesivă a seriilor americane politically correct gen Hercule, Xena sau spre marea mea dezamăgire unul dintre cele mai recente seriale marca HBO: Studio 60, altfel început promiţător. Dragostea, curajul, modestia, empatia sau ajutorul dezinteresat sunt sentimente şi comportamente încurajate şi preţuite în lumea romanelor din seria Harry Potter.
De asemenea ar fi de remarcat creşterea complexităţii cărţilor de la un volum la altul. Dacă primele romane aveau o aură mai pronunţată de cărţi pentru copii, următoarele devin din ce în ce mai serioase, atacând probleme complexe cum ar fi liberul arbitru, rasismul sau utilizarea responsabilă a puterii oferind multe învăţăminte ce ar putea fi utile inclusiv clasei politice.
Magică e şi povestea succesului lui Joanne Kahleen Rowling care a vrăjit lumea cu o poveste schiţată pe trenul de la Manchester la Londra. I se reproşează marketing-ul excesiv, vâlva din jurul cărţilor, filmele cu buget ridicat şi faptul că a ajuns un fenomen de masă dar până la urmă succesul brandului Harry Potter e meritul ei. Cărţile, care bat oricând ecranizările prin naturaleţe, complexitate şi frumuseţea detaliilor, au fost un succes de public instant şi acest lucru a determinat pornirea maşinăriei publicitate care duce într-adevăr la o suprasaturare. Sincer cred că este admirabil faptul că J.K. Rowling a fost capabilă să-şi păstreze capul pe umeri şi să continue să scrie chiar foarte bine (volumul 7 e un exemplu edificator în acest sens) în condiţiile presiunii crescânde a presei, a fanilor, a editurilor şi a caselor de producţie.
În fine, ultimul roman al seriei este după parerea mea unul dintre cele mai elaborate şi mai bine construite, cu multe răsturnări de situaţie cu foarte multă acţiune, reuşind să lege în poveste o serie de elemente ce păreau oarecum secundare în celelalte romane conducând saga către un punct culminant conclusiv demn de una dintre cele mai frumoase serii de romane fantastice scrise vreodată.
4 comentarii:
The child within' emerges :P Ideal pentru a evada chiar shi pentru cateva ore din forfota vietii responsabile de adult, how about that for a reason? :D
Hmmm... Nu stiu daca evadarea din fata responsabilitatilor ar putea fi chiar motivul. Poate in unele momente cartea iti poate da chiar idei sau sa zicem curaj sa fii mai responsabil. Acum ca ma gandesc am impresia ca intr-o oarecare masura seria Harry Potter a preluat partial rolul de "filozofie de viata", o cheie de relationare la lumea din jur, pentru unii dintre cititori asa cu poate pentru altii "Alchimistul" lui Coelho a putut avea celasi rol.
Oamenii de acum sunt mai confuzi, modelele comportamentale noi sunt rare iar cele vechi nu mai sunt credibile. Asa ca Harry Potter vine sa umple un astfel de gol. My oppinion...
Strider, se pare ca ne-am gasit. Si eu sunt o mare fana a seriei Harry Potter si a ecranizarilor seriei. Iata si ultimul meu post despre Harry Potter and the deathly hallows. Mi-a fost greu sa vorbesc despre carte fara sa umplu de spoilere postul si am preferat sa vorbesc mult pe dinafara. Cert este ca i loved it si mi s-a parut cea mai buna carte a seriei.
Ai mare dreptate cu ce spui despre modelele noi cele rare - si eu cred ca Harry Potter este un fel de model pentru copiii de azi.
Facem un fan club Harry Potter ceva? Te bagi?
He he :) Recunosc ca am citit post-ul tau despre Harry Potter inainte sa-l scriu pe al meu (pe cand citeam inca la volumul 7) si mi-a placut in sensul ca oferea informatii interesante fara sa strice placerea lecturii :)
Despre fan club ce sa zic? Nu prea sunt fan al fan cluburilor pe un subiect restrans. De exemplu as vedea mai degraba un "fan club fantasy" decat un fan club Harry Potter si asta nu pentru ca J.K. Rowling nu ar merita atentie ci pentru ca:
1. in conditiile in care ciclul s-a terminat (cel putin deocamdata asa pare) inevitabil dupa o vreme discutiile vor tinde sa se invarta intr-un cerc vicios
2. sunt fan al mai multor genuri si daca ar fi sa fiu consecvent ar trebui sa particip in paralel si la fan cluburi: Jim Jarmush, Terry Pratchett, benzi desenate, filme asiatice, desene animate, Luc Besson, Michael Moore, etc. ceea ce ar fi destul de dificil :)
Trimiteți un comentariu